TAKBİS uygulaması olarak tarif edilen “TAKBİS” kavramının açılımı ” Tapu ile Kadastro Bilgi Sistemi”dir. Kısaca TAKBİS olarak kullanılmaktadır. TAKBİS; Tapu ile Kadastro Genel Müdürlüğü’nün bir hizmetidir.
TAKBİS Nedir?
Dijital oreksizsizın kullanılması özellikle 2000’li yılların başından itibaren hız kazanmıştır. Türkiye’de de internet oreksizsizındaki bu uygulamalara ilk önce özel sektör ilgi göstermiş ile kullanmaya başlamıştır. Firmalar e-ticaret ile internet oreksizsizında satım yapmaya başlamışlar. Bankalar da hızla internet bankacılığı uygulamalarına geçmişlerdir. Baş döndürücü bir hızla bu gelişmeler olurken devletin kurumları da kendilerini bu dijital platformlarda hizmet ilermeye hazırlamaya başlamışlardır.
Devlet kurumları teknik ile yazılım altyapısını oluşturmuş ile daha sonra data aktarımını gerçekleştirmiş ile her bir kurum farklı zamanlarda internet üzerinden hizmet sunmaya başlamıştır.
Türkiye’de ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları dijital oreksizsiza taşınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Nüfus ile Vatandaşlık Genel Müdürlüğü, Defterdarlıklar derken Tapu ile Kadastro Genel Müdürlüğü de internet üzerinden farklı uygulamalarla vatandaşına hizmet sunmaya başlamıştır.
TAKBİS olarak kısaltılmış olan bu kavram Tapu ile Kadastro Genel Müdürlüğü’nün internet üzerinden tapu parsel sorgulama yapılmasına olanak ileren bir uygulamasıdır. TAKBİS uygulaması vatandaşlar tarafından da büyük bir memnuniyetle karşılanmıştır. TAKBİS uygulaması sayesinde vatandaşlar pek fazla ayrıntı hakkında araştırma yapabilmekte ile bilgi sahibi olabilmektedirler.
TAKBİS Nasıl Kullanılır?
Daha önce alakalı tapu dairesine gidilerek yapılabilecek pek fazla işlem TAKBİS uygulaması sayesinde internet oreksizsizında yapılabilmektedir. İnternet oreksizsizına uyumlama çalışmalarında en fazla mesai harcayan kamu kurumlarından birisi de Tapu ile Kadastro Genel Müdürlüğü olmuştur.
Vatandaş açısından fazla büyük bir hizmet ile kolaylık olan TAKBİS uygulamasının alt yapısını hazırlamak oldukça büyük bir emek ile zaman gerektirmiştir. Türkiye’nin tüm tapu ile kadastro kayıtları dijital oreksizsiza aktarılmıştır.
Bugün artık kolaylıkla TAKBİS uygulaması kullanılarak bu bilgilere vatandaşların erişmesi mümkündür. TAKBİS uygulamasına doğrudan Tapu ile Kadastro Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesine girerek ulaşmak olanaklıdır. Bir diğer yöntem ise e-devlet uygulamasına girerek buradan tapu bilgileri sorgulama ekranına erişmektir. Her iki şekilde de TAKBİS uygulamasını kullanmak mümkündür.
TAKBİS Sorgulama Nasıl Yapılır?
TAKBİS sorgulaması iki şekilde yapılabilmektedir. Bunları kısaca açıklamak gerekirse:
Tapu ile Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM )’nün resmi internet sayfasına girilerek önce kullanım koşulları kabul edilir. Daha sonra ekranlardan alakalı yerlere girilerek sorgulama yapılır. Taşınmazın adres bilgileri, ada, parsel numarası sayesinde harita üzerinden takibi yapılabilir.
E-devlet üzerinden yani resmi internet sitesi olan www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linki kullanılarak TAKBİS sorgulaması yapılabilir. E-devlet resmi internet sayfasına girebilmek için öncelikle e-devlete kaydınızın bulunması gerekmektedir. E-devlet sistemine girerken sizden öncelikle kimlik doğrulaması istenecektir. Kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra alakalı “tapu bilgileri sorgulama” ekranına giderek arzu ettiğiniz sorgulamanızı yapabilirsiniz.
Her iki ekrandan da girildiğinde, sizden sorgulamasını yapmak istediğiniz gayrimenkulın ya adres bilgisini girmeniz istenecektir ya da gayrimenkulın ada ile parsel bilgisini girmeniz gerekecektir. TAKBİS sorgulaması harita üzerinden takip yapılmasına da olanak ilermektedir.
Hizmet Sağladığımız
Diğer Şehirler
Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce.
Listede olmayan diğer iller için 0 (541) 464 5593 numaralı telefonu arayarak müsaitlik durumu hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Diğer İletişim Adreslerimize veya mesaj göndermek için https://www.rotaharita.net/iletisim adresini ziyaret edebilirsiniz.
Aklınızda Bir
Proje mi var?
Aklınızda proje var ve aklınızda soru veya teknik desteğe ihtiyacınız mı var? Teklif Al butonuna tıklayarak alanında uzmanlaşmış Harita Mühendisleriyle iletişimde kalın.
Yaptığımız Projeler
Fatih Sultan Mehmet İlkokulu Okul İnşaası
Tokat İli Erbaa İlçesi Batı Mahallesi (Fatih Sultan Mehmet İlkokulu) 16 Derslikli Anaokulu Yapısı...
TAŞOVA TOKİ 158 DAİRELİK PROJE
Amasya'nın Taşova ilçesinde Tekel depoları ile Kapalı Spor salonu arasında yapılan 158 Adet Konut...
Erbaa'da 6 Büyük Köprü Projesi
Erbaa'da harita işlemlerini yaptığımız 6 büyük koprü inşaasında çalıştık. Halen yapımı devam etmektedir.
Erbaa Fevzi Çakmak İlkokulu
Erbaa'nın en eski okullarından birisini deprem riski sebebi ile yenilemenesinde harita işlemlerini gerçekleştirmekteyiz.
Erbaa'da İstinat Duvarı
Erbaa'nın tepekışla köyünde sürekli toprak kayması sebebi ile yapılan istinat duvar projesinin harita işlemlerini gerçekleştirmekteyiz.
Tarla ve Arsa Sınır Belirleme (LİHKAB)
Tarla veya arsa sınırlarını belirleme, bölme, ayırma, birleştirme işlemlerini yapıyoruz. Sorunlarınıza çözüm üretiyoruz.