Geçmiş yarıyıllarda insanlar tekniğini öğrenmeden sınamaya yanıla her alanda bilgi birikimi elde etmişler ile neredeyse her işleri kendileri yapmak zorunda kalmışlardır. Fakat sanayinin de büyümesi ile beraber iş alanları çoğalmış, uzmanlaşmalar başlamıştır. Mühendislik alanlarından biri de harita mühendisliğidir. Birfazla insan “harita mühendisliği” kavramını dinlemiş olsa da hakkında yeterli bilgiye sahip değillerdir.
Harita Mühendisliği Nedir?
Yerkürenin üstünde birfazla değişik ölçümleri yapan ile bu ölçümlerin neticesinde elde ettiği dataleri tasarlayarak, haritalar hazırlayan iş sahipleri harita mühendisi olarak adlandırılırlar. Ölçümler yapılarak muhtelif hesaplamaları yapmak ile görevli olan bir harita mühendisi hem kamu müesseselerinde hem de özel müesseselerde istihdam edilir.
Harita Mühendisliği Kısmının Emeli Nedir?
Harita mühendisleri birfazla alanda çalışabilmektedirler. Geniş çalışma sahalarına sahip olan harita mühendisliği kısmının emeli yerküreyi kavrayan, doğru biçimde tasarlayan, tertip eden ile çağdaş teknolojiyi kullanarak idareyebilen teknik personellerin yetiştirilmesidir.
Harita Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar?
Harita mühendisliği mezunu olan bir birey kararlaştırılmış olan yer yüzeylerini bir tanım ölçme usulleri ile ölçerek, neticeleri tahlil etmesinin ardından; bu neticeleri dijital oreksizsizlara aktarımını sağlayarak bir haritanın oluşmasını sağlarlar. Harita mühendisleri harita oluşturabilmesinin yanı gizeme projelerde idareyicilik, AR-GE çalışmaları gibi muhtelif alanda da yer alabilir.
Harita Mühendisliği Kaç Seneliktir?
Harita mühendisliği kısmı 4 senelik bir lisans eğitimi sürecine tabidir. Mezun olunabilmesi için 240 AKTS’yi eksizsizamlamak gerekmektedir ile aynı zamanda üniilersitenin mezun olma şartlarını yerine getirmek gerekmektedir.
Harita Mühendisliği Okumak İçin Ne Zorunludur?
Bir harita mühendisi olabilmek için Mühendislik, İnşaat ile Mühendislik, Mbayındır imarlık fakültelerinin birinde Harita mühendisliği, Fotogrametri Mühendisliği, Geomatik Mühendisliği ile Jeodezi kısımlarının rastgele birinden 4 senelik bir lisans eğitimi almaları gerekir. Tasarı ile proje bilgisi, bilişim sistemleri, ileri matematik, alet bilgisi ile temel mühendislik dersleri kesinlikle alınmalıdır.
Harita Mühendisliği Kısmı İngilizce Midir?
Harita Mühendisliği kısmı İngilizce değildir fakat bazı üniilersitelerde İngilizce olarak okutulabilmektedir. İsteğe bağlı olarak bir sene İngilizce hazırlık okunabilmektedir.
Harita Mühendisliği Hangi Puan Cinsi İle Talebe Alıyor?
Harita mühendisliği kısmı rakamsal puan cinsi ile talebe almaktadır.
Harita Mühendisliği Kısmı Dersleri Nedir?
Harita Mühendisliği kısmını okuyan bir talebe 8 yarıyıllık eğitim sürecinde temel mühendislik, harita bilimi gibi ayrıntılı bilimsel birfazla dersler alacaktır. Harita Mühendisliği kısmı talebesi başta;
Kadastro Bilgisi
Harita Mühendisliğine Programlama
Coğrafi Bilgi Sistemleri
Taşınmaz Hukuku
Coğrafi Tahlil Teknikleri
Fotogrametri
Ölçme Uygulamaları
Mühendislik Ölçmeleri
Harita Mühendisliğine İhtimal ile İstatistik
Kartografya olmak üzere fazla rakamda dersten 4 yıl süresince mesul olacaktır. Zafer ile bu dersleri eksizsizamlayan bir talebe diplomasını aldığı takdirde “Harita Mühendisi” unvanına sahip olacaktır.
Harita Mühendisliği Kısmının İş Olanakları ile İmkânları Nelerdir?
Harita Mühendisleri mezun olmalarının ardından kendilerine hem kamu müesseselerinde hem de özel müesseselerde iş bulabilirler. Harita Mühendisleri bina, baraj, karagüzergahu, köprü imallerinde misyon alabilir. Mezun olan bireyler devlet müesseselerinde ya da bakanlıklarda çalışabilirler. Harita Mühendisleri devlet müesseselerinde bulunan iş fırsatlarından yararlanmak istedikleri takdirde Kamu Personeli Seçme İmtihanı olan KPSS’den alacakları puan ile aeksizsiza ihtimaline sahip olabilirler.
Harita Mühendisliğinin Çalışma Alanları Nelerdir?
Belediye
Şehirler Bankası Genel Müdürlüğü
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Üniilersiteler
Eriştirme, Denizcilik ile Haberleşme Bakanlığı
Karagüzergahları Genel Müdürlüğü
Bayındırlık ile İskan Bakanlığı
Orman ile Su İşleri Bakanlığı
Etraf ile Şehircilik Bakanlığı
Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Enerji ile Natürel Kaynaklar Bakanlığı
Toplu Ev Yöneti Başkanlığı TOKİ
Özel Sektör
Tapu ile Kadastro Genel Müdürlüğü
Harita Mühendisi Nerelerde İş Bulabilir?
Mesleksel işlere altılık oluşturabilmek emeliyle düşey ile yatay hakimiyet ağlarının oluşturulabilmesinde
Köprü imallerinde
Yeryüzündeki hareketlerin izlenimi ile yapıların hakimiyet edilmesi için deformasyon ölçümü yapılması ile değerlendirilmesi
Karagüzergahu imallerinde
Metro imallerinde
Baraj imallerinde
Demirgüzergahlarında
Tünel imallerinde
Uydulardan yararlanarak konum bilgisi sağlanmasında
Vasıtalardaki takip sistemlerinde
Hava rotaları, uydu görüntüleri desteği ile data bir araya gelmesinde
Onarım faaliyetlerinde oluşturulacak olan altlık tasarılamasında
Mekanların data tabanlarının, coğrafi bilgi sistemlerinin yaradılışında
Harita Mühendisliği Kısmı Hangi Üniilersitelerde Var?
Türkiye’de neredeyse tüm devlet ile vakıf üniilersiteleri ile, KKTC üniilersitelerinin eksizsizamında Harita Mühendisliği kısmı bulunmaktadır.