Değişik haritaları okumak ve inceleme etmek arazi ölçümlerinde ehemmiyetlidir. Şehir Plancılari, tasarı yapmak için büyük ölçekli bir harita ile başlarlar. Tasarıcılar, spesifik projelere dinlenen lüzumları tanımladıktan sonra, iki değişik tasarı üzerinde çalışlar. Bunlar Erişim haritaları ve Topoğrafik haritalardır.
Erişim haritaları genellikle geniş bir alanı içermektedir misalin, tüm ilçe veya eyalet. Aynı zamanda, proje çalışmasının yapıldığı alanları bulmak için standart bir taşıt olarak da misyon yapabilir. Erişim haritaları, nereden geldiğine bağlı olarak tasarım açısından değişiklik göstermektedir. Misalin; Orman haritaları genellikle alanlarındaki yollara odaklanır ve öteki dış irtibat yollarını içermez.
Topografik Haritalar, Arazi biçimini, nebat örtüsü ve insan üretimi yapılar gibi kapsamlı yakın tasarı detaylarını sağlayan haritalardır. Türkiye cumhuriyetinde topoğrafik haritalar oluşturmak için Harita genel komutanlığı, megakent belediyeleri değişik çalışmalar yapmaktadır . Topoğrafik haritaları, her ülke için en kıymetli harita çeşidi konumundadır.
Harita Ölçekleri ve Mesafeleri
Haritalardaki doğru mesafeler sadece ölçekli bir harita ile çizilirse ölçülür. Harita ölçekleri genellikle 1: 12,000 biçiminde veya bir gösterim şeklinde 1 inç = 1 mil yazılır. Oran şeklinde, 1 inç, yere 12.000 inç 1.000 feet denktir. Temsili olarak harita üzerinde gösterilen 1 inç, yere 1 mile denktir. Her iki durumdada uygun harita ölçeğini ölçmek ve çarpmak için bir cetvel kullanarak haritadaki iki nokta arasındaki mesafeyi bulabilirsiniz.
Arazi Etüd Haritası
Haritalar dünyanın genelinde daha minik bir gösterim olduğundan hakikat nesneleri temsil etmek için genellikle harita sembolleri kullanılır. Haritalar semboller kullanılmadan anlaşılması olası değildir. Simgeler hem biçimlerde hem de renklerde haritalarda görüntülenebilir. Minik bir daire, alaka alanını, kahverengi daireler rekreasyon alanlarını, yeşil döngüleri dinlenme duruşlarını ve kırmızı daireleri gösteren hizmetleri tasvir edebilir. Ormanlık araziyi belirten yeşil ve su kanallarını belirten mavi renkler gibi daha büyük alanlarda da renkler uygulanır. Haritada kullanılan tüm simgelerin ve renklerin doğru biçimde açıklanmasını sağlamak için lejant ilave edilir.