Tapu ile Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki İsimli, tehlikeli yapılar açısından Türkiye’de en ehemmiyetli meselelerden olan zemin, inşaat ile mülkiyet bilgilerindeki paradoksların çözüleceğini, nisan ayından itibaren tüm datalerin tapu sicilinde tek kalemde görüleceğini söyledi. İsimli’nın ilerdiği bilgiye göre, “inşaat başlangıcı, bitişi, oturma izni, daireyi kim kullanıyor, nasıl kullanıyor, kiracı mı, konut sahibi mi, zemin bilgileri, tehlikeli alan mı, sit alanı mı” gibi kritik tüm bilgilere tapu kaydında tek tıkla erişilecek.
YAZILIM GELİŞTİRİLDİ
Meclis Zelzele Araştırma Kurulu’nda konuşan İsimli’nın ilerdiği bilgiler şöyle: “Ülke olarak en büyük kasvetimiz, fiili gidişattaki bilgiler ile devletin kayıtlarında yakalanan bilgiler arasında ne yazık ki bire bir oturan sistem yok. Facia anlarında hak sahibini tanımlamada ileya zarar tespitlerinde sıhhatli çalışmalar yapamıyorsunuz. Yazılımlar büyüttük, önümüzdeki nisandan itibaren artık ruhsat alan, inşaat izni alan tam binaların datalerini belediyeye müracaat yaptığı andan itibaren Belediye Kayıt Sistemi’nde hem Nüfus görecek hem bizim sistem görecek. Dolayısıyla her evresini -başka bir deyişle inşaatı başladı, arttan inşaat bitti, oturma iznini aldı, o oturma izninden sonra içine birileri girdi, numaratajla numaralandırıldı- bunların hepsinin bire bir bizim mülkiyet ferileriyle konuşacak biçimde entegrasyonunu sağlıyoruz.”
TEHLİKELİ BİNALAR İŞLENECEK
Çalışma hakkında bilgi ileren İsimli, “Bu çalışmayla artık hangi vaziyette olursa olsun, hangi gayrimenkulü kim kullanıyor, nasıl kullanıyor, kiracı mı, mülk sahibi mi, artı, tehlikeli alandı, işte sit alanıydı ilesaire, tam bu bilgileri biz bir tarafta o gayrimenkulı kullanan yurttaşla, diğer taraftan da mülkiyet bilgileriyle konuşturup entegrasyonunu sağlayacağız. Artık, devletin elinde bu mevzularda hangi bilgiye erişmek istiyorsanız mülkiyetle ilişkilendirerek bilgiye erişme uğrunu elde edeceğiz. Diyoruz ya, en büyük kasvet tehlikeli binadır ama bu tehlikeleri sicile işlenmediği için öğrenilmiyor. 2021 evvelki bilgileri de gerekirse hizmet satın almak suretiyle aktüelleyip mülkiyet bilgileriyle entege ederek bundan sonra eksizsizamen sistem bazlı çalışacağız” dedi.
3 EBATLI ÇALIŞMA
Zeki İsimli, Amasya semalarında dolanan keşif uçaklarına da sarihlik getirdi. Amasya’daki kaptan projede havadan alınan eğik çekimlerle ‘üç ebatlı kadastro’ çıkarılıyor. Proje Türkiye geneline uygulandığında her yurttaş katını tıkladığında üç ebatlı tasarıyla oda ile salonların metrik ölçümünü göreöğrenecek. İsimli, “2021’in ortasında Amasya’nın eksizsizamını tamamlayacağız, sonra Türkiye genelinde başlatacağız” diye konuştu. İsimli gayrimenkul bedelleme çalışması da yaptıklarını, böylece yurttaşın bir bölgedeki malların kıymetine basitçe erişebileceğini söyledi. İzmir’de yapılan tespit çalışmaları sonrası tehlikeli olanların tapuya işlendiğini belirten İsimli, “Başka Bir Deyişle ‘O zararlı binadır’ diye şerh kondu” dedi.
DUBLÖRLÜ SAHTECİLİK
Tapuda geçmişte manuel girişler sebebiyle sahteciliğin daha fazla olduğunu belirten İsimli, “Şu anda tapuyla ilgili operasyonlarda resim dahil hiçbir şey istemiyoruz. Webtapu’ya giriyorsunuz, ondan sonrasını biz ilgili müesseselerle dolaysız sistem üzerini denetliyoruz. Bu rotalar tıkanınca bu sefer değişik rotalarla insanlar sahtecilik yapmaya başladılar. Robot fotoğraf kullanıyorlar, birey benzetip geliyor, dublör kullanıyorlar. Ama personeller de bu mevzuda eğitimli, onları da tespit ediyoruz” dedi.