Geometrik ölçek de, çizgisel ölçek gibi grafik bir ölçektir. Bu ölçeğin doğrusal ölçeğe üstünlüğü, uzunlukların ondalık kısmının gözle kestirmek sureti ile bulunması yerine, doğrudan doğruya ölçülebilmesi dir.
Böyle bir ölçeği çizmek için, çizim ölçeğinde belli bir uzunluk alınır ve üzerinde işaretlenen bir sıfırı noktasından itibaren sağa doru yuvarlak rakamlı birin uzunluklar ana kısımlar alınır. Sıfır işaretinin soluna doğru da yuvarlak bedeldeki birim uzunluk işaretlenir ve bu kısım 10 denk parçaya küçük birim dağılır. Buraya kadar mevzubahisi olan bir doğrusal ölçektir.
Bu doğrusal ölçeğe uygun aralıklarla 10 adet paralel çizgi çizilir ve doğrusal ölçeğin yuvarlak değerli ana bölümlerinden birer dik çıkılır. Sıfır noktasından çıkılan dikin en üst çizginin solundan ayırdığı ana bölüm de 10 eşit parçaya ayrılır. Sıfır işaretinin sol tarafında kalan ondalık kısmın noktaları, yukarıda bir ufak birim kadar solda olan noktalarla birleştirilir. şekil 5 Bu eğik çizgiler enine doğru açıldıklarından bu ölçeğe transversal ölçek adı verilmektedir.